Головна » 2014 » Лютий » 27 » Яскравий почин більських аматорів сцени
11:15
Яскравий почин більських аматорів сцени

   Пам’ятаючи, який хороший концерт відбувся торік за участю творчого колективу Більського Будинку культури, багато хто з котелевців, незважаючи на 20-ти градусний мороз поспішив на нову  зустріч з ним в очікуванні чергової порції насолоди і задоволення. І сільські аматори не розчарували, ще раз довівши увечері 25 січня на сцені Палацу дозвілля «Скіфія», що не міліє джерело більських талантів.

А розпочався звіт привітальною піснею «Добридень» у виконанні однієї з кращих солісток Більська Зої Ковальської, яка зігріла серця присутніх щирістю і теплотою.

Відкриваючи районний фестиваль народної творчості, голова райдержадміністрації Тетяна Корост відзначила, що органи виконавчої влади і місцевого самоврядування значну увагу приділяють розвитку на Котелевщині культури і мистецтва. Нині сформовано мережу закладів культури, впорядковано правові відносини, кадровий потенціал. Все це, безумовно, сприятиме розширенню культурного простору нашого краю.

Крім того, в цьому році до участі у творчих звітах вирішено залучити працівників  більшої кількості трудових колективів, які зможуть показати свої здібності, вміння гарно співати, танцювати, читати вірші та гумор.

У сценарії концертної програми, який старанно підготувала директор Більського СБК Тетяна Черниш, досить широко і все-сторонньо була охоплена шевченківська тематика. Власне й розпочала її Тетяна Василівна, взявши на себе роль ведучої, з рядків усім відомого «Заповіту»:

І мене в сім’ї великій,

В сім’ї вольній, новій

Не забудьте пом’янути

Незлим, тихим словом…

А щоб висловити всю людську шану, повагу і любов до Великого Кобзаря, 200-річчя від дня народження якого відзначатимемо у березні, запропонувала  глядачам першу пісню «Реве та стогне Дніпр широкий», що виконував хор, заспівати разом стоячи. Усі присутні охоче підтримали цю пропозицію.

У чіткому поєднанні різноголосся, жваво і невимушено хор виконав і другу пісню «Полтавські галушки» (концертмейстер Вік-тор Петріченко, диригент Іван Білан). Не очікуючи її завершення та не змінюючи давньої традиції, дівчата і хлопці у національному вбранні з двома макітрами, наповненими запашними більськими галушками, гайнули в глядацьку залу, аби пригостити ними усіх бажаючих.

Полум’яні рядки невмирущої поезії Т.Г.Шевченка виразно прочитала Тетяна Гавриляко. Зворушливості та хвилюванню у серцях глядачів від музичного твору, який прозвучав далі, не було меж. У  давні часи Великий Кобзар писав: «Обніміться ж, брати мої, молю вас, благаю…».

Нині, коли у рідній поетовій Україні виникла конфліктна ситуація між різними політичними силами, жорстке протистояння, дії революційного характеру, ті поетичні рядки не втратили своєї актуальності.

Своєрідним закликом до порозуміння, припинення насильства, ворожнечі стала пісня «Примиріться, сини!», яку натхненно і проникливо виконав лауреат обласних та всеукраїнських конкурсів Юрій М’яло (який, до речі, не один рік поспіль є художнім керівником колективу більських аматорів сцени).

Юрій М’яло знову з’явився на сцені із сином Дмитром. Вперше хлопчик вирішив взяти участь у творчому звіті разом зі своїм досвідченим татом. Виступ сімейного дуету (пісня «Перлина — Україна»)вдався на славу!  Не шкодували глядачі гарячих оплесків й на адресу бандуристок Віталії Пономаренко та Олі Кондратенко («Думи мої»), Дмитра Гети (соло на баяні). А як віртуозно виконали свої художні номери Тетяна Литвин (гра на фортепіано) і дипломант всеукраїнського конкурсу духових та ударних інструментів Анатолій Бандура (соло на барабанах)!

Шанувальники народної творчості щиро сприйняли виступи  Зої Ковальської («О, Боже, какой мужчина!»), Тетяни Литвин («Више облаков»), Тетяни Гавриляко («Люб-лю») та Лілії Музичко («Ми — українці»), Катерини Цвільовської («Очі волошкові»), Юлії Гети («Грішна любов»), Віталія Бондара («Сильная женщина»). Чимало сольних номерів неабияк прикрасив танцювальний супровід Антоніни Якушенко, Альони Ковтун, Руслана і Богдана Нечипоренків.

Більськ — зовсім невеличка частинка України, та незважаючи на це, має свій гімн. Автори цього, сповненого почуттям безмежної любові до рідного краю твору, — місцева поетеса Ольга Бовдир та Юрій М’яло (музика). На високій патріотичній ноті його виконала Зоя Ковальська.

Багато хто знає і полюбляє бувати біля Більського джерела. А серед учасників художньої самодіяльності із Більська є ще одне джерело — «Пісенне». Таку назву має гурт, до якого входить шість чоловіків і шість жінок. Пісня «Рідня моя» супроводжувалась щирими оплесками. Порадував іще один гурт — «Горицвіт», який для свого виступу обрав кілька українських пісень з репертуару Кузьми Скрябіна.

Жодний творчий звіт більських аматорів сцени не обходиться без учасників  обласних марш-парадів, народного духового оркестру під керівництвом Олександра Бандури. У їх майстерному виконанні прозвучав «Київський вальс».

Серед інших колективів неабияк сподобались ансамбль шумових інструментів, дівочий ансамбль «Диво калинове». Те ж саме можна сказати й про «циганський дует» у складі учениць місцевої школи Марії Чосин та Оксани Мікуліної («Гадалки»).

Хореографічний жанр представила чарівна студентка інституту бізнесу і права Каріна Крайнік. Запальний східний танець викликав захоплення, особ-ливо у чоловічої половини залу. Від такої граціозності, витонченості, плавності рухів просто не можна було відвести очей…

Довели більщани й те, що уміють дотепно жартувати. Потішила публіку сценка «Чарівна паличка» (Тетяна Гавриляко, Влад Жиденко та Людмила Смірнова). Остання ще й одноосібно прочитала кілька гуморесок. І просто змусили всіх від душі посміятись учасниці жіночого ансамблю «Молодички». Спочатку вони, як прості сільські дівчата, переконували усіх, що коли до них придивитись, то можна розгледіти справжнісіньких «секс-бомб». А коли ще не встигли вщухнути оплески глядачів «Молодички» раптом повернулись на сцену такими собі панянками, які готуються жити по- європейськи (жартівлива композиція «Ай-ла-в’ю»).

Фінальну пісню «Україна», де йдеться про те, аби люди відкрили свої серця, дозволили об’єднати їх заради любові до неньки-України, миру і спокою на нашій землі,  піднесено виконали Юрій М’яло і Зоя Ковальська. Усі присутні зустріли її стоячи та тривалими оплесками і вигуками: «Браво» і «Молодці»!

Із чудовою концертною програмою своїх земляків вітали, даруючи квіти,  Більський сільський голова Світлана Залізняк та директор СТОВ «Скіф» Олексій Бовдир.

Голова РДА Тетяна Корост висловила впевненість, що яскравий почин Більської територіальної громади гідно підтримають й інші колективи художньої самодіяльності,  даруючи котелевським глядачам чимало приємних хвилин душевної радості і задоволення. Тетяна Михайлівна найбільш активним учасникам творчого звіту подарувала ілюстровану книгу про свій життєвий і трудовий шлях, що вийшла у світ з нагоди її нещодавнього ювілею.

Всі аматори сцени Більського СБК щиро вдячні, насамперед, керівнику місцевого господарства Олексію Бовдиру за постійну, всебічну моральну і матеріальну підтримку та сприяння розвитку культури і мистецтва на рідній більській землі (до речі, окрім коштів на проведення  творчого звіту, Олексій Васильович ще й подарував артистам два радіомікрофони), а також  приватним підприємцям Валентині Шевченко, Ніні Дрозд, Парасковії Кульбаці, Ніні Печеник, Нелі Вонярсі, Олександру Стовпівському, Сергію та Володимиру Якушенкам — за надання спонсорської допомоги,  відділу культури і туризму РДА, працівникам районного Будинку культури —­­ за допомогу в організації концерту.

Анатолій Джерелейко.

Категорія: Новини про культуру | Переглядів: 499 | Додав: Андрій | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: