Головна » 2014 » Лютий » 27 » Колектив селищного Будинку культури СВК «Батьківщина» вкотре полонив серця своїх шанувальників
11:25
Колектив селищного Будинку культури СВК «Батьківщина» вкотре полонив серця своїх шанувальників

На Котелевщині тривають творчі звіти під гаслом:  «Наша дума, наша пісня не вмре, не загине!». Уже стало звичним явищем, що концерти одного з найулюбленіших серед котелевських глядачів  колективів не обходяться без аншлагу. Переповненою була глядацька зала Палацу дозвілля «Скіфія» й минулої  суботи.

Перед концертом усі присутні мали змогу передивитись слайди про плідну творчу діяльність «батьківщанських» аматорів сцени у минулому році.

Розпочинаючи звіт, його ведучі Орися Губенко та Євген Карпенко оголосили про виступ хорового колективу, який вперше вирішив заспівати акапельно. У тому,що хористи хвилююче і піднесено виконали пісню на слова Тараса Шевченка «Думи мої», немала заслуга викладача Котелевської гімназії №1 ім. С.А.Ковпака Нелі Яківець, яка старанно готувала їх до звіту, а також концертмейстерів Ольги Марченко та Віктора Петріченка.

У чіткому поєднанні різноголосся прозвучали й дві інші пісні «Урожайна» та «В коморі мука». Виразно, з натхненням прочитала власний вірш «Україно моя» Наталія Бондар.

Естафету творчого звіту вдало підхопили його юні  учасники: дівочий квартет ЗОШ №2 «Піснею про Кобзаря» (слова і музика Ольги Марченко).

Варто відмітити, що у цьогорічній концертній програмі селищного Будинку культури у більшості художніх номерів була задіяна саме молодь, яка не підвела.

Щедро нагороджували глядачі оплесками за старання учнів ЗОШ №2: змішаний ансамбль (віночок українських народних пісень), дует у складі Олександра Близнюка та Ангеліни Головко, який дотепно виконав російський жартівливий танок «На побаченні», танцювальний колектив «Промінчики»  (хореографічна композиція «Танець квітів»), а також учнів ЗОШ №7 (російський танець «Зимушка»).

Та чи не найбільше  оплесків отримали наймолодші «артисти» — вихованці дитячого садочка «Берізка» (танцювальна композиція «Ми — нащадки Кобзаря»).

Варто віддати належне ще двом учасницям звіту, які творчо виросли, набули сценічної майстерності у колективі народних аматорів селищного Будинку культури. Це Аліна Кравченко та Аліна Корнійко. Перша, восьмикласниця, хоч і мешкає в Опішні, знаходить час, аби приїздити у Котельву брати участь різних культурно-масових заходах. А у суботу чудово виконала пісню Тетяни Садохіної «Тополя» (в якої, до речі, бере уроки). Друга  навчається у Полтавському медичному училищі, але зв’язок з художньою самодіяльністю не пориває. Пісню «Моя Україна» виконала бездоганно.

Взагалі сольних номерів у цей вечір було чимало, і про кожного, хто виходив на сцену, можна стверджувати, що встиг завоювати у котелевців симпатію і популярність. Це автор власних пісень Ольга Марченко («Озеро любви»), Орися Губенко («А я тебе люблю»), Едуард Носач («Вечірнє місто»).

Неабияким яскравим забарвленням виділялись ще два сольних номери. Пісню «Мамина калина» Ніна Солодун  виконала під танцювальний супровід своїх вихованців — учнів ЗОШ №2. Старшокласниці цього ж навчального закладу, також підтанцьовуючи, стали невід’ємною частинкою прекрасного виступу директора селищного Будинку культури Ганни Борківець (пісня «Мамина хустка»).

А доповненням пісні «Українська родина» у виконанні Нелі Коросташової стали слайди про велику, дружну і працьовиту сім’ю славного господарства «Батьківщина» на чолі з Героєм України Олександром Коросташовим.

Вкотре високе і почесне звання народного підтвердив своїми бездоганними виступами жіночий ансамбль «Надвечір’я», у складі якого з’явилось кілька нових виконавців («Їхав, їхав козак містом» і «Варенички»), та дипломант і лауреат районних, обласних і всеукраїнських конкурсів чоловічий ансамбль «Козаки з Батьківщини» (віночок козацьких пісень).

Поява на сцені духового оркестру — у наш час рідкість. А у селищному Будинку культури такий колектив, яким керує Віктор Борківець, зберігся. «Козацький марш» та «Вальс» прозвучали чітко і злагоджено.

Побачили глядачі серед народних аматорів з «Батьківщини» чимало нових виконавців, як уже було сказано, у більшості з числа молоді. З’явились вони й у жіночому ансамблі «Дивоцвіт». Сподобались пісні «Нічка-ніченька» та «Варенички».

Полонило серця публіки й чарівне тріо «Ідилія» у складі Ольги Марченко, Орисі Губенко та Нелі Ко-росташової («Грай-вигра-вай», «Научи меня»).

У двох гумористичних сценках взяли участь неперевершені майстрині цього художнього жанру Галина Магіліна і Людмила Крикливець. Їх відвертий діалог розсмішив мало не до сліз. Перша вдало й дотепно зіграла роль простої селянської жінки зі своїми буденними проблемами, а інша – вишуканої пані, що прагне обрати для себе європейський стиль життя, та ще й, намагаючись йти у ногу з часом, гайнула на зимову олімпіаду в Сочі, але домчала на лижах лишень до Більської гори, де одну з них зламала і спустилась до джерела. На цьому романтика і пригоди скінчились.

Право виконати фінальну пісню «Буде Україна на землі», під час якої на сцені з’явились усі учасники творчого звіту, надали вихованцям ЗОШ №2 Роману Запорожченку та Вік-торії Пономаренко. Це був останній яскравий акорд цієї чудової, різножанрової концертної програми, який змусив глядачів піднятись зі своїх місць і наповнити залу бурхливими, нестихаючими оплесками.

Аналізуючи творчий звіт, сценарій якого написала і вміло виконала обов’язки режисера Орися Губенко, не можна не відзначити різноманітність, оригінальність, інтригу, які були присутні чи не у кожному художньому номері. І це не могло не справити на присутніх приємного і незабутнього враження. Чого тільки варта поява на сцені «імпровізованого коня» або ж «велетенського вареника»…

Заглянувши за куліси, варто сказати й про таке. Значну організаторську роботу виконала, допомагала дитячим колективам готувати свої номери Леся Колевид (вона ж учасниця ансамблю «Дивоцвіт»); всю свою майстерність, фантазію вклала у пошиття сценічних костюмів Наталія Причко (виступала у складі хору та ансамблю «Надвечір’я»).

Весь колектив селищно-го Будинку культури безмежно вдячний правлінню СВК «Батьківщина», особисто його голові Олександру Коросташову та заступнику голови Любові Березці за придбання сценічних костюмів та взуття на загальну суму 33 тисячі гривень, а також відділу культури, усім працівникам РБК за допомогу у проведенні творчого звіту.

По завершенню звіту нових творчих здобутків та вершин народним аматорам щиро побажали заступник голови райдержадміністрації заслужений працівник культури України Валентина Шевченко, селищний голова Іван Гарькавенко, начальник відділу культури та туризму РДА Павло Луговий, заступник голови правління СВК «Батьківщина» Любов Березка.

Анатолій ДЖЕРЕЛЕЙКО.

Категорія: Новини про культуру | Переглядів: 456 | Додав: Андрій | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: